Ta strona używa cookies w celu świadczenia usług oraz obsługi statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Więcej na temat cookies oraz możliwości ich wyłączenia znajdziesz w polityce prywatności.

X

Metoda kierowanej i kontrolowanej detoksykacji organizmu wg dr. Jonáša


O METODZIE


Kontrolowana detoksykacja polega na planowym, systematycznym oczyszczaniu układów i narządów z toksyn zlokalizowanych nie tylko w tzw. wolnym obiegu ale zwłaszcza umiejscowionych w tzw. ogniskach, czyli strukturach śluzowych, w których odnaleźć można drobnoustroje, grzyby, pleśnie, pasożyty itp., których toksyny przenikają do organizmu.

kinezis.plOtoczki śluzowe powstają z produktów przemiany materii głównie cukrów, tłuszczu, białek.
Aby powstało patologiczne ognisko, do śluzu muszą wniknąć infekcje. Mogą one dostać się do organizmu już w czasie rozwoju płodu z zainfekowanego organizmu matki, co jest powodem późniejszych problemów zdrowotnych dziecka.
Drugim źródłem powstawania ognisk są zakażenia nabyte lub niedoleczone podczas całego życia. Mikroorganizmy łatwo mogą się ukryć w otoczkach śluzowych, które chronią je przed działaniem leków lub komórkami układu odpornościowego.

Testy obciążeń organizmu toksynami oraz dobór preparatów detoksykacyjnych wykonujemy w oparciu o urządzenie biorezonansowe SALVIA i program komputerowy EAM.
Testy pozwalają określić najbardziej obciążone narządy i układy organizmu.
Preparaty detoksykacyjne firmy Joalis dobierane są do obciążeń organizmu zgodnie z koncepcją i badaniami dra Jonaša. 


Szczegółowe informacje na stroniePreparaty nie są lekiem i nie zastępują leków przepisanych przez lekarza. Mogą być jednak stosowane profilaktycznie lub jako uzupełnienie leczenia.
 

przedstawiciela metody w Polsce
www.danmed.pl



Jak ogniska zakaźne oddziałują na nasz organizm?

Ogniska spontanicznie się rozpadają uwalniając swą zawartość, co powoduje powtarzające się infekcje różnego rodzaju, trudności z pozbyciem się pasożytów, grzybów, pleśni. Drobnoustroje, zamknięte w ogniskach, nie mogąc się rozmnażać, produkują toksyny, które przez otoczki przenikają do organizmu. Ogniska uszkadzają funkcje organów, są źródłem braku witalności, niskiej odporności na wpływ czynników fizycznych i psychicznych. Najpoważniejszym następstwem działania ognisk jest oddziaływanie ich toksyn na tkanki i narządy organizmu oraz na funkcje komórek.

Toksyny drobnoustrojów mogą zakłócać nawet informację genetyczną. Wywierają wpływ na centralny, obwodowy i wegetatywny układ nerwowy. Naruszają funkcje układu odpornościowego, podlegającego centralnemu układowi nerwowemu, wpływają na narządy odpowiedzialne za równowagę hormonalną, uszkadzają komórki zarządzające produkcją enzymów co upośledza procesy metaboliczne i jest źródłem dysfunkcji pośrednich, reakcji alergicznych lub autoimmunologicznych i często leżą u podstaw chorób przewlekłych. Można powiedzieć, że drobnoustroje zamknięte w otoczkach przygotowują organizm swojego gospodarza do ataku innych bakterii.

Warunki powstawania ognisk

1.    Stres tkankowy. Tkanka w której umiejscawia się stres jest znacznie mniej odporna na powstawanie ognisk.
2.    Styl życia. Niewłaściwy sposób odżywiania się, dostarcz budulca do powstawania otoczek ognisk.
3.    Środowisko zewnętrzne. Obecność metali toksycznych, substancji radioaktywnych, chemicznych, spalin, antybiotyków i innych obcych substancji jest źródłem obciążeń dla organizmu.
4.    Predyspozycje genetyczne.

Metabolity

Najbardziej problematyczne dla organizmu są mięso ,mleko, cukier, mąka pszenna.
Z mięsa pochodzą puryny i pirydyny, z mleka- kazeina i mucyna, z mąki pszennej –gluten.
Kazeina powoduje zaburzenia w całym układzie nerwowym, narusza stawy, błony śluzowe, drogi oddechowe, żołądek, jelita i inne narządy. Gluten jest niebezpieczną trucizną dla systemu nerwowego. Wśród osób z zaburzeniami w natury psychicznej odnajduje się wiele osób z zaburzeniami metabolizmu glutenu.

Równie niebezpieczne dla narządów są zaburzenia spalania cukrów.
Cukier jest silną toksyną dla organizmu i głównym pożywieniem dla drożdżaków, które znajdują warunki do rozwoju w jelitach, śluzówce układu oddechowego, skóry. Efektem zaburzeń w metabolizmie cukrów mogą być wyładowania elektryczne w centralnym układzie nerwowym, które w połączeniu z metalami, będącymi dobrymi przewodnikami powodują wyładowania impulsów elektrycznych zakłócających pracę układu nerwowego. Osoby dotknięte takim zaburzeniem są wybuchowi, niespokojni, miewają migreny a nawet stwierdzono ataki epilepsji. Sole organiczne osadzają się w stawach, tkance podskórnej, nerkach, przestrzeniach międzykomórkowych, w układzie naczyniowym, a także czasami w tkance mózgowej, są przyczyną obrzęków i cellulitu.