Ta strona używa cookies w celu świadczenia usług oraz obsługi statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Więcej na temat cookies oraz możliwości ich wyłączenia znajdziesz w polityce prywatności.

X

Dziecko nadpobudliwe - część V

Co robić przy alergii pokarmowej

Diety eliminacyjne
Najdoskonalszą drogą, żeby się pozbyć alergii pokarmowej, a często także niektórych objawów hiperaktywności, jest tak zwana dieta eliminacyjna. Stosując ją eliminujemy z jadłospisu ewentualne i jawne alergeny. Dotyczy to nie tylko poszczególnych artykułów spożywczych, lecz także najróżniejszych dodatków spożywczych, ulepszających na przykład, smak, kolor czy zapach, które miałyby uczynić pokarm atrakcyjniejszym lub ułatwić przyrządzanie potraw. Niestety, te osiągnięcia cywilizacji aż nadto często podwyższają ryzyko powstania alergii pokarmowych, hiperaktywności dziecięcej oraz innych stanów chorobowych, nie wyłączając nowotworów złośliwych. Przed wprowadzeniem diety rodzice powinni co najmniej w ciągu kilku tygodni zapisywać sobie, kiedy zachowanie dziecka pogarsza się i co przedtem jadło.

Jeżeli macie wrażenie, że pewne przysmaki i niektóre potrawy wywołują u dziecka problemy, usuńcie je z jego jadłospisu i obserwujcie przy tym ewentualne zmiany w jego zachowaniu. Jest również ważne, aby dziecko dietę rozpoczęło dobrowolnie. Do najbardziej alergizujących artykułów spożywczych należy pszenica, żyto, owies, jęczmień, tłuszcze sztuczne, mleko, sery, kurze jaja, mięso wieprzowe, ryby morskie, owoce cytrusowe, grzyby z wyjątkiem pieczarek, kalafior, rośliny strączkowe, cebula, czosnek, papryka, seler, pietruszka, jabłka, orzechy i cukier. Aby przekonać się, jaki gatunek artykułów spożywczych wywołuje alergię, usuńmy podejrzane artykuły z jadłospisu.

Wprzypadku prawidłowego wyboru komplikacje za kilka dni czy tygodni ustąpią. Jeżeli nie wiemy, który artykuł spożywczy należy podejrzewać jako źródło alergii, sytuacja jest bardziej skomplikowana. Ale i w tym przypadku istnieje wyjście dla rodziców gotowych za każdą cenę przywrócić równowagę duchową swojemu dziecku – można na jeden czy dwa tygodnie przejść na tak zwaną „oligoantygenną" dietę (z małą zawartością substancji wywołujących alergię). Ta dieta składa się z ograniczonej ilości artykułów spożywczych, które spożywamy raz na tydzień czy rzadziej, dziecku to smakuje i nie wywołuje u niego żadnych komplikacji. Może się składać na przykład z jednego mięsnego dania dziennie (może być z mięsa jagnięcego lub indyczego), jednego lub dwu dań zawierających cukry złożone np. skrobię (ryż, ziemniaki czy mąka owsiana), owoców (powiedzmy gruszek), warzyw (zielonej fasoli, brokułu), oleju roślinnego (na przykład, oliwkowego), soli, wody, ewentualnie z multiwitamin i minerałów.

Uprzedzamy, że podczas tej diety dziecko w żadnym przypadku nie powinno odczuwać głodu i ma spożywać dostateczną ilość wiktuałów i płynów, gdyż niedożywienie i dehydratacja mogą wywołać komplikacje. Jeżeli po jednym czy dwóch tygodniach objawy hiperaktywności nie ustąpią, to oznacza, że widocznie nie chodzi o alergię pokarmową. Jeżeli ta dieta eliminacyjna była pomyślna i dolegliwości ustąpiły lub zelżały, należy stopniowo powrócić do codziennego pokarmu. Każdego tygodnia dodawajmy jedno lub dwa dania kilkakrotnie pod rząd i obserwujmy reakcję. Artykuły spożywcze, które nie wywołują żadnych komplikacji nawet po dwóch dniach po ich spożyciu, są bezpieczne i mogą być bez obaw regularnie konsumowane.

„Podejrzane" wiktuały zostawmy na koniec. Jeżeli te artykuły spożywcze są „winne" komplikacji waszego dziecka, jego stan zdrowotny pogorszy się po ich ponownym włączeniu do jadłospisu. Jeżeli dziecko ma alergię na mleko krowie, musimy zapewnić dostateczne podanie wapnia za pomocą innych artykułów. Przy alergii na słodkie mleko dziecko może dobrze znosić przetwory z kwaśnego mleka. A zatem należy zastąpić słodkie i tłuste produkty mleczne (pełnotłuste mleko, śmietanę, śmietankę, koktajle mleczne, desery mleczne) nabiałem kwaśnym i niskotłuszczowym (bioprodukty kwaśne, kefiry, maślanka, biojogurty, twaróg). Niestety na naszym rynku nie ma dostatecznej ilości przetworów mlecznych, głównie jogurtów, których konsumpcja pozwoliłaby zachować wysokie spożycie wapnia i nie dostarczyć sobie nadmiernej, a nawet niebezpiecznej dawki alergenów i na dodatek jeszcze tłuszczu, cholesterolu i białek. Źródłem nadmiernej ilości białek, a często i tłuszczu są także sery. Chociaż tłusty nabiał dostarcza wapnia, to jednocześnie wzmaga jego ubytek z organizmu. Jako alternatywne źródło wapnia można wykorzystywać kozie czy owcze mleko.

Wcharakterze innych źródeł wapnia mogą być wykorzystywane rośliny strączkowe (fasolowe), warzywa liściaste (brokuł, kapusta warzywna), marchew, mleko sojowe, tofu, sezam, słonecznik, orzechy, a przede wszystkim mak. Mak ma dwanaście razy więcej wapnia niż mleko. Wyroby piekarskie z ciemnej mąki zawierają nieco więcej wapnia niż pieczywo białe. W diecie bezglutenowej przy alergii na gluten zbożowy należy dbać o dostateczne podawanie witaminy z grupy B w pokarmie. Przy alergii na owoce cytrusowe trzeba zapewnić dostateczne spożycie witaminy C.

Kierowana symbioza
Jednym z najbardziej perspektywicznych i niezawodnych sposobów leczenia alergii pokarmowych i związanych z nimi zakłóceń jest tak zwana kierowana symbioza, której celem jest przywrócenie stanu symbiozy w jelitach w sensie wzajemnych korelacji różnych gatunków drobnoustrojów. Kierowana symbioza jest wskazana nie tylko dla pacjentów z objawami dysbiozy jelitowej, lecz także dla chorych cierpiących na wtórne objawy dysbiozy jelitowej, włącznie z objawami hiperaktywności. Ta nowoczesna forma leczenia której celem jest nierównowagi mikrobilogicznej w naszym ciele jest dostępna w Instytucie medycyny holistycznej.

< poprzedni następny >

źródło: Joalis info - biuletyn medycyny informacyjne, listopad-grudzień 2008